Dna alebo inak aj kyselina močová

Čo je to DNA?

Ochorenie DNA na alebo aj kyselina močová je to jedno z ochorení, ktoré si človek môže zapríčiniť aj sám. Choroba úzko súvisí so stravovaním, životným štýlom a pohybom.

Dna je metabolickou poruchou látkovej premeny a radí sa medzi reumatické choroby.  Podstata spočíva v tom, že mikrokryštáliky soli kyseliny močovej (uráty) sa usádzajú do kĺbových chrupiek, ale aj do kože, obličiek či ciev. Kyselina močová vzniká v organizme odbúravaním látok – purínov, ktoré sú súčasťou ľudských buniek.  Medzi potraviny s vysokým obsahom purínov totiž patrí práve mäso a mäsové výrobky. 

Z tela sa kyselina močová vylučuje obličkami či črevom. V organizme však má svoju úlohu, ak ale človek nemá alebo má v nedostatočnom množstve enzým urikáza, ktorý túto kyselinu rozpúšťa. Kyselina močová sa začne v tele usádzať  a prejaví sa bolesťami kĺbov, najmä v oblasti prstov, kolien, členkov. Ložiská kyseliny močovej môžu mať na postihnutých miestach podobu hrbolčekov.

Zvýšenie kyseliny močovej vzniká v ľudskom organizme buď vrodeným defektom  a je dedičná alebo nesúladom medzi tvorbou tejto kyseliny a jej vylučovaním.  DNA vzniká ale aj ako dôsledok niektorých chorôb, napr. štítnej žľazy, obličiek, ale aj pri niektorých onkologických ochoreniach, vplyvom niektorých liekov, dokonca aj pri otrave olovom.

Postihnutý organizmus produkuje nadmerne enzým xantínoxidázu (XAO), čo vedie k hromadeniu kyseliny močovej v krvi a tkanivách, neskôr ku kryštalizácii a za pôsobenia gravitácie sa ukladá zvyčajne v spodných častiach ľudského tela.

Vytvorené ihličkové urátové kryštáliky prenikajú ako skutočné ihly do málo prekrvených tkanív, najmä do kĺbov, kde spôsobujú autoimunitné reakcie – zápal.

Často sa kyselina močová usdzuje prednostne v kĺboch palca na nohe, ale náchylné k jej ukladaniu môžu byť aj iné ďaľšie kĺby, napríklad kotníky, kolena, zápestia i kĺby prstov.

 

Alkalická voda ako prevencia a pomoc pri dne:

Minerálna voda je produkt, ktorá je súčasťou stravy nie len ľudí dbajúcích na zdravý životný štýl, ale i súčasťou diéty u  pacientov trpiacich dnou.
Alkalické vody (v 1 kg vody viac ako 1 gram tuhých častíc) neutralizujú účinok kyseliny sol'nej v žalúdku (pri jedle trvá neutralizačný účinok dlhšie), spôsobujú pokles hladiny cukru v krvi a jeho vylučovanie močom, čo predurčuje ich použitie pri cukrovke. Vhodné sú aj pri chorobách dýchacích ciest s produkciou väzkého hlienu, zápaloch močového mechúra (cystitíd), dny, žlčových kameňov, chronickom zápale žlčových ciest.

Alkalická minerálna voda má určité chemické zloženie a vlastnosti, ale jej najväčším prínosom je schopnosť neutralizovať a vylučovať prebytočnú kyselinu močovú z tela.

Stupeň užitočnosti takejto vody je vyjadrený množstvom rozpustených mineralizačných prvkov. Minerálne vody obsahujú soli s kremíkom a horčíkom, ktoré telo nielen zbaví prebytku kyseliny močovej, ale tiež je nasýti stopovými prvkami. Prítomnosť týchto minerálov je účinný a užitočný práve pri ochorení dnou.

Alkalická minerálna voda má blahodárne účinky na tráviaci trakt, lieči, čistí telo od toxínov a nečistôt. Pôsobí tiež profylakticky proti dne - napomáha alkalizácii moču a udržuje inak zle rozpustnú kyselinu močovú v roztoku, takže bráni tvorbe kryštálov.

Prémiová zásaditá voda JAVA má vyššiu hladinu pH ako bežná balená voda a preto ak budete piť zásaditú vodu, pomôže vám to udržiavať vyššiu rovnováhu pH moču a dokonca vypláchnuť škodlivú kyselinu močovú, ktorá sa hromadí a spôsobuje dnu.

Zásaditá  voda môže brániť ďalšej tvorbe dny u ľudí, ktorí už touto chorobou trpia. Funguje to, pretože všeobecne udržuje pH moču vyššie, pomáha zvyšovať schopnosť obličiek vylučovať kyselinu močovú z tela.
Pretože kyselina močová sa vylučuje z tela efektívnejšie, nie je predovšetkým možné, aby sa hromadila v kĺboch, čo je príčinou bolesti pri dne. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov by ste mali jesť viac zásaditých jedál a piť balenú alkalickú vodu.

Alkalická strava je plná ovocia a zeleniny. Pridanie alkalickej vody do tohto typu stravovania zníži toxicitu vášho tela a prispeje k celkovému zníženiu výskytu dny.


Alkalická voda pomáha rovnako pri liečbe obličkových kameňov.  Je bežné, že ľudia, ktorí majú dnu, trpia aj obličkovými kameňmi. Dôvodom sú obličkové kamene, ktoré spôsobujú aj kryštály kyseliny močovej. Kamene tvorené v obličkách sú kyslé, takže pitie alkalickej vody prospieva postihnutým obličkovým kameňom tým, že zabraňuje ich tvorbe a pomáha tým, ktoré sa už vytvorili, rozpustiť sa.

Dna sa prejavuje sa zvýšenou hladinou kyseliny močovej v sére, charakteristickými kĺbovými príznakmi, často aj rozmanitými prejavmi v tele, najmä postihnutím obličiek.

Účinok alkalickej minerálne vody:

- eliminuje nerovnováhu kyslých bázou, ktorá vznikla v dôsledku vysokého obsahu kyseliny     močovej v tele;
- obohacuje organizmus o potrebné minerálne látky;
- rozpúšťa a odstraňuje zlúčeniny sodíka z tela;
- zabraňuje akumuláciu oxalátov, ktoré tvoria kamenné kryštály.

 

Diéta pri dne:

Dna je nepríjemné ochorenie, ktoré vzniká poruchou látkovej výmeny kyseliny močovej. Kryštáliky tejto kyseliny sa ukladajú v kĺboch a obličkách a spôsobujú potom akútnu bolesť. Základom liečby pri dne je diéta.

Vyhnite sa potravinám s vysokým obsahom purínov, pretože z nich sa tvorí kyselina močová. Patria medzi ne hlavne mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, strukoviny, kakao, čokoláda, špenát, chren, cesnak i pivo a celkovo alkohol.

Naopak vhodnými potravinami sú ovocie, zelenina, obilniny, zemiaky, mlieko, jogurty, čaj a ovocné šťavy. Vypitie dvoch až troch litrov tekutín by malo byť samozrejmosťou. Príjem
tekutín totiž podporuje vylučovanie kyseliny močovej.

Pitie alkalickej vody nie je dobré iba na liečbu a prevenciu dny, podporuje celkovo dobré zdravie a chudnutie.

Aj napriek zdravotným výhodám, voda JAVA nie je liek a nie je schválená pre liečbu chorôb. Odporúčame preto pred zaradením vody JAVA do pitného režimu to konzultovať so svojim lekárom.

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky