SiO2 – Oxid kremičitý – aký význam má pre naše telo?

Na úvod by sme radi uviedli do pozornosti, že prírodná alkalická voda JAVA s pH 9,2 patrí medzi jednu z mála prírodných minerálnych vôd s obsahom oxidu kremičitého.

Kremík je totiž jedným z najdôležitejších stopových prvkov vôbec. Vďaka vplyvu na náš zovňajšok mu prischla prezývka „minerál krásy“

Oxid kremičitý je dôležitou zložkou stravy vďaka prínosom pre kosti a mozog. Je to tiež základná živina pre vaše vlasy, kožu a pokožku, a to vďaka schopnostiam tvoriť kolagén.

Pretože kolagén zohráva tak veľkú úlohu v udržiavaní pevnej a pružnej kože bez vrások, je oxid kremičitý nevyhnutný pomocník pokožky pri uchovaní jej mladistvého vzhľadu, tónu a pružnosti.

Vlasom, nechtom a pokožke dodáva pevnosť a pružnosť, má podiel na tvorbe ich spojivového tkaniva, chráni kožu pred ochabovaním a rozjasňuje oči.

Kremíková nedostatočnosť naopak vedie k suchým, jemným vlasom a lámavým, tenkým a slabým nechtom. Jeho nedostatok môže tiež viesť k predčasnej tvorbe vrások.

Oxid kremičitý na základe výskumov zmierňuje riziko demencie a Alzheimerovej choroby, a to hlavne vďaka jeho schopnosti detoxifikovať hliník.

Vedci overovali túto teóriu v roku 2013. Ako neinvazívnu metódu na zredukovanie zaťaženia tela hliníkom u osôb s Alzheimerovou chorobou použili minerálnu vodu bohatú na kremík.

Zistili, že pitie až jedného litra (teda niečo vyše štyroch pohárov) minerálnej vody bohatej na kremík každý deň počas 12 týždňov uľahčovalo odstránenie hliníka močom v oboch skupinách, pacientskej aj kontrolnej.

Navyše, kognitívny výkon ukázal klinicky relevantné zlepšenie minimálne u troch z 15 pacientov s Alzheimerom.

Vedci tiež zistili, že vysoký denný príjem hliníka bol významne asociovaný so zvýšeným rizikom demencie. Naopak, nárast príjmu oxidu kremičitého o 10mg denne bol spájaný so zníženým rizikom demencie.

Oxid kremičitý pomáha aj pri kožných problémoch, konkrétne pri rosacei a psoriáze.

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky