Sodík – nepriateľ alebo spojenec…?

V mnohých časopisoch, príručkách a webových stránkach sa môžeme dočítať o korelácii vysokého príjmu sodíka s súvislosti s hypertenziou a jeho nežiaducimi účinkami na kardiovaskulárny systém.

To je veľmi zjednodušene. Obsah katiónov sodíka v minerálnej vode alebo iných potravinárskych výrobkoch sám o sebe nepredurčuje účinok v tele.

Sodík – nepriateľ alebo spojenec…?

Mimoriadne dôležité je zloženie vody, v ktorej prevažujú anióny chloridu alebo hydrogénuhličitan.

Hydratácia je veľmi dôležitá pre naše zdravie a celkovú pohodu. Už pri menšej strate telesných tekutín dochádza k bolesti hlavy, neschopnosti sústrediť sa a letargii.

Nápoje, vrátane tých, ktoré obsahujú sodík, pomáhajú obnoviť a udržať rovnováhu vody v organizme. Náš organizmus priebežne vylučuje rôzne množstvo tekutín močom, stolicou a potením, či už v dôsledku horúčav  alebo pri cvičení.

Pri strate tekutín sa zvyšuje telesná teplota, a to oslabuje fungovanie enzýmov v organizme.

Pot je zmes tekutín a elektrolytov vrátane sodíka, ktoré sa vylučujú, keď sa organizmus potrebuje ochladiť. Príjem tekutín by sa mal priebežne dopĺňať, aby sa minimalizoval vplyv na zdravie a športový výkon.

Keďže sodík je hlavnou zložkou soli v pote, predpokladá sa, že jeho strata významne vplýva na vznik svalových kŕčov či slabosť. Ovplyvňuje aj celkový stav tekutín v organizme.

Keďže o sodíku vieme, že stimuluje mechanizmus smädu a urýchľuje absorpciu vody a sacharidov v tenkom čreve, a tým účinne prispieva k rehydratácii a odďaľuje prípadnú únavu svalov.

Sodík sa pridáva do nápojov konzumovaných pri cvičení trvajúcom dlhšie ako 2 hodiny, ako aj pri námahe, kde dochádza k výraznému poteniu. Nápoje so sodíkom pomáhajú rehydratovať rýchlejšie ako nápoje bez sodíka.

Sodík udržiava tekutiny, normalizuje pH, podporuje trávenie, obličky a močové cesty a v organizme je tiež veľmi dôležitý pre nervovú a svalovú činnosť ako aj udržiavanie rovnováhy ďalších minerálov v tele.

Je zodpovedný za správny podiel vody v jednotlivých tkanivách a je súčasťou krvnej plazmy.

Väčšina vnútorných  živých látok má pH približne 6,8. Krvná plazma a ostatné tekutiny obklopujúce bunky v tele majú pH v rozmedzí 7,2 až 7,45. Ak by pH krvi malo hodnotu 6,9, mohla by nastať koma ba dokonca aj smrť.

Telo má ale mnoho spôsobov ako udržať pH krvi konštantné, pohybujúce sa okolo hodnoty 7,35. Tieto spôsoby organizmus nevyužíva, pokiaľ sme zdraví.

Obvykle sa aktivujú iba počas choroby. Jednou z metód, ktorými si telo zvyšuje pH, je odstraňovanie vápnika a horčíka z kostí. Dlhodobé vyrovnávanie pH krvi takýmto spôsobom však vedie k ďalším ochoreniam.

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky