REFLUX a alkalická voda

Čo je vlastne Reflux?

Ide o civilizačné ochorenie, ktoré je čoraz častejšie postihuje populáciu. Pokiaľ však poznáme vyvolávajúce príčiny a prvé príznaky je tu veľká  šanca aby sme predíšli vážnejším problémom v súvislosti s týmto ochorením.

Choroba s odborným názvom Gastroezophageal Reflux Disease, v skratke GERD (gastroenzofageálny reflux)- sprevádzajú veľmi nepríjemné príznaky.

Mnohí majú tendenciu zameniť si ich s jednoduchým pálením záhy, hoci anamnéza je omnoho zložitejšia. Vznik refluxu môže mať niekoľko dôvodov, väčšinou ho vyvoláva nesprávne stravovanie.

Reflux je zažívacie ochorenie, pri ktorom potraviny a tráviaca kyselina zo žalúdka dráždia pažerák. Stáva sa to po požití  jedla  a medzi príznaky patrí bolesť na hrudníku, pálenie záhy, kyslá chuť v ústach, zápach z úst, nevoľnosť, problémy s dýchaním a ďalšie.

S refluxom pažeráka sa stretol už asi každý človek. Prirodzene sa môže objavovať najmä po jedle, keďže ide o prechod kyslého obsahu žalúdka späť do pažeráka.

Čím častejšie sa reflux opakuje, tým sa zvyšuje dráždenie pažeráka, a práve to vedie k vzniku refluxnej choroby. Sliznica pažeráka nie je prispôsobená na kyslé prostredie, čo sliznicu dráždi a spôsobuje rôzne komplikácie.

Dôvodov, prečo tento stav vzniká, môže byť viacero. Najčastejšou príčinou refluxu je porucha dolného pažerákového zvierača, teda svalového zúženia, čím sa sťažuje presun potravy z pažeráka do žalúdka.  K vzniku ochorenia okrem nesprávneho stravovania prispievajú aj hormonálne poruchy a dlhotrvajúce užívanie liekov, či rôzne druhy hlavne nezdravých jedál. Spúšťačom môže byť aj obezita alebo fajčenie ale aj tehotenstvo.

 

Ako sa prejavuje reflux?

Najbežnejším prejavom refluxu je palivá bolesť za hrudnou kosťou, zväčša v jej dolných častiach. Táto bolesť môže prechádzať až do oblasti žalúdka. Bolesť trvá obvykle niekoľko minút, niekedy hodín, no niekedy aj dní.  

Reflux sa spája aj s pocitom nutkania na zvracanie ale nešpecifickými symptómami môžu byť: kašeľastma, zápal hrdla a pod.

Ignorovanie počiatočných príznakov zhoršuje váš zdravotný stav, a tak sa neskôr môžu objaviť nové príznaky. Neustále dráždenie poškodzuje sliznicu pažeráka, až sa na nej začnú tvoriť drobné vriedky. Tie sú náchylné na prasknutie a môžu vyvolať krvácanie.

Pacienti s refluxom musia častejšie navštevovať zubára, keďže kyslý obsah zo žalúdka poškodzuje zubnú sklovinu. Zvyšuje sa tiež riziko vzniku zubného kazu.

Podľa jedného poľského výskumu, vykonaného za účasti 513 respondentov, sa GERD reflux vyskytuje vo väčšej miere u tých, ktorí častejšie konzumovali mastné, pečené, kyslé, alebo korenisté jedlá, resp. pravidelne pili mätový čaj. Podľa vedcov rovnako zvyšuje riziko aj stravovanie iba 1-2x denne, ako aj neskorá konzumácia večere, považovanej za hlavné jedlo. Ďalšie podrobnosti ohľadom tohto výskumu je možné si prečítať v odbornom časopise Gastroenterology Review.

Pálivý pocit je často sprevádzaný silnou bolesťou, prejavujúci sa v pažeráku, v oblasti za hrudnou kosťou, alebo priamo v hrdle. Rovnako typickým príznakom, i keď menej častým, je nutkanie na vyvracanie potravy zmiešanej s kyselinou, ktorý môže spôsobiť zvracanie, podráždenie ústnej dutiny, nepríjemný zápach z úst.

Stáva sa že vyššie uvedené príznaky sa nemusia prejavovať, avšak existuje niekoľko varovných signálov, ktoré môžu poukazovať na jeho prítomnosť, či možnosť vzniku. Takými môžu byť aj nepriame príznaky ako sú:

  • ťažkosti s prehĺtaním,
  • pocit “guče” v hrdle,
  • chronické ťažkosti
  • časté nadúvanie,
  • častá nevoľnosť,
  • chronické zachrípnutie,
  • bezdôvodné záchvaty kašľa,
  • opakovaná štikútka,
  • astma,
  • chronický zápal nosohltanu,
  • bezdôvodná strata hmotnosti,
  • únava, skleslosť,
  • bolesti hrudníka,
  • častý zápal stredného ucha,
  • bezdôvodný zápal a bolesť hrdla,
  • ťažkosti s dýchaním,
  • poruchy spánku.

Pokiaľ ide o chronický reflux kyseliny, dlhodobé vystavenie kyslým látkam môže viesť k ďalším komplikáciám, ako je úplné zhoršenie výstelky pažeráka alebo rakovina pažeráka.

Najbežnejšou liečbou chronického refluxu kyseliny sú:

  • antacidá – znižujú kyslosť obsahu žalúdka
  • inhibítory protónovej pumpy a antagonisty H2 receptorov – znižujú tvorbu kyseliny v žalúdku
  • prokinetiká – podporujú činnosť opätovného samočistenia pažeráka (lieky na predpis)

Problém týchto spôsobov liečby spočíva v tom, že môžu buď narušiť alebo neprirodzene zmeniť fyziologické procesy a látky v našom tele. Je to klasický prípad liečby príznakov oproti pôvodnej príčine choroby.

 

Čo môže byť spúšťačom refluxu?

Pálenie záhy je extrémne nepríjemný pocit, ktorý denne zasahuje do života tisícom ľudí.

Ide o pocit pálenia v hrudi, ku ktorému dochádza v dôsledku návratu žalúdočnej šťavy do pažeráka. Pri pálení záhy sa objavujú symptómy od pálenia v hrudi až po kyslú chuť vzadu v krku a problém najčastejšie spúšťajú potraviny, ktoré mnohí z nás každý deň konzumujú.

Medzi také patrí napr. pikantné jedlo, citrusové plody a šťavy, cesnak, cibuľa, vyprážané jedlá.

Ak máte  reflux zásadným pomocníkom  je zásaditá voda, pretože zabíja pepsín (ak je pH vody dostatočne vysoké )  a znižuje hladinu pH pri kyslejších potravinách / nápojoch.

Káva môže byť  tiež spúšťačom refluxu a spôsobuje reflux dvoma spôsobmi:

  •  je to buď citlivosť na kávové zrno, čo znamená, že káva s kofeínom aj bez kofeínu sú zlé, alebo
  • veľké množstvo kávy s kofeínom otvorí akýkoľvek dolný pažerákový ventil. 

 

Čo môžem jesť?

Refluxná detoxikačná diéta:  Je to diéta s nízkym obsahom kyselín, zásaditá strava s nízkym obsahom tukov, ktorá sa taktiež vyhýba známym potravinám a nápojom, ktoré vyvolávajú reflux, vrátane čokolády, alkoholu, cibule, cesnaku, orechov a paradajok.

Z fľaše alebo plechovky nič okrem vody, najlepšie zásaditej. Pamätajte, že žiadny alkohol, žiadne kyslé jedlá alebo nápoje.

 

Ako teda môže pomôcť alkalická voda?

Alkalická voda získala v posledných rokoch veľkú popularitu medzi všetkými od nadšencov v oblasti zdravia až po profesionálnych športovcov, či už ide o zásaditú diétu alebo snahu sa viac hydratovať. V skutočnosti sú superhviezdy NBA ako Carmelo Anthony a LeBron James jedným z najznámejších fanúšikov alkalických vôd.  

Alkalická voda je celkovo výborná pri prevencii chorôb, pretože takýmto patogénom sa nemôže dariť v alkalickom prostredí.

Alkalická voda má hladinu pH v rozmedzí 8,0 až 14. Podľa štúdií publikovaných v lekárskych časopisoch či alkalická voda s vyššou hodnotou pH deaktivuje ľudský pepsín, tráviaci enzým, ktorý spôsobí zmätok na výstelke pažeráka. Alkalická voda navyše funguje ako dobrý tlmivý roztok pre kyseliny, ktorý môže znižovať hladinu kyslosti v žalúdku a v tele.

Okrem redukcie kyslého refluxu vám prinesie viac energie, zrýchli  metabolizmus, prispeje k omladeniu pokožky, posilnený imunitný  systém.

Medzi ďalšie prínosy alkalickej vody patrí zvýšená hydratácia, lepšia kontrola hladiny cukru v krvi a zlepšené zdravie kostí .

 

A nakoniec dôležité rady:

  • Jedzte najneskôr štyri hodiny pred spánkom.
  • Spíte s mierne vyvýšenou hlavou.
  • Jedzte päť menších porcií jedál denne - konzumovanie jedla má svoje pravidlá – pomalé prehĺtanie, menšie, ale častejšie porcie.
  • Žiadne vyprážané alebo tučné jedlá, zabudnite na mastné jedlá, kysnuté cesto, niektoré mliečne výrobky, surovú cibuľu, cesnak, paradajky či papriku.
  • Vyhýbať sa alkoholu, čokoláde  a sladeným nealkoholickým  nápojom  vrátane ovocných štiav.
  • Vylúčte čiernu kávu a bublinkové nápoje.
  • Základom je najmä úprava životosprávy, prísun lekárom odporúčaných jedál a nápojov.
  • Škodlivé je i fajčenie.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4962685/

https://slovenskypacient.sk/reflux-priznaky-priciny-u-dojciat-kasel-lieky-strava/

https://www.detoxikacia-organizmu.com/reflux

https://jamiekoufman.com/category/acid-reflux/

https://jamiekoufman.com/does-coffee-cause-acid-reflux/

https://empatia.cz/clanky/cesta-k-sobe/alkalicka-voda-prinosna-nebo-pouze-humbuk/

 

Aj napriek zdravotným výhodám, voda JAVA nie je liek a nie je schválená pre liečbu chorôb. Odporúčame preto pred zaradením alkalických vôd do pitného režimu to konzultovať so svojim lekárom.

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky