Ako zdravo chudnúť s pomocou dobrého pitného režimu

Ako vraví staré príslovie: hlad je prezlečený smäd.

Mohlo by byť dodržiavanie pitného režimu pri chudnutí rozhodujúce? 
Absolútne.

Vodu v našom tele skutočne ničím nejde nahradiť.  Prvým krokom pri chudnutí je naučiť sa dodržiavať pitný režim, kde dostatočný príjem vody pomáha pri prenose živín k bunkám, detoxikácii a tým aj rýchlejšiemu vylučovaniu odpadových látok z tela.

Zdravé chudnutie, pokiaľ nie je spojené s dostatočným pitným režimom je odsúdené na neúspech, keďže voda je základný stavebný kameň života. Nemôžeme bez nej žiť, a napriek tomu mnohí z nás cez deň nepijú dostatočne, telo je dehydrované, čo ovplyvňuje náš metabolizmus, ukladanie tukov a tým aj úspešnosť pri chudnutí. Je totižto známe, že telo s väčšou nadváhou zadržiava veľa prebytočnej vody.
Dobrý pitný režim je skvelá vec pre telo a môže byť kľúčovou zbraňou vo vojne s nadváhou.

Ako schudnúť teda úspešne?  Hlavne začať s kvalitnou vodou.

Rovnováha kyseliny a bázy v tele je pevne udržiavaná prostredníctvom interakcie troch komplementárnych mechanizmov: systémov tlmenia krvi a tkanív, difúzie oxidu uhličitého z krvi do pľúc prostredníctvom dýchania a vylučovania iónov vodíka z krv do moču obličkami.

Alkalická voda má významný vplyv na acidobázickú rovnováhu, ktorá určuje anaeróbnu cvičebnú kapacitu. Zásaditá voda môže pomôcť:

  • zvýšiť výkon
  • stabilizuje pH a detoxikuje
  • podporuje redukciu hmotnosti
  • urýchľuje regeneráciu buniek a tkanív
  • dodáva energiu

 

Prečo dostatočne piť pri chudnutí ?

Voda výrazne ovplyvňuje činnosť metabolizmu a pravidelné pitie môže náš metabolizmus zrýchliť až o 20 %. Okrem iného voda zaisťuje prínos vitamínov a minerálov do organizmu. To je dôležité najmä pre správny rast svalov a podanie výkonu počas tréningu.

Ak nedodržiavame pitný režim a pijeme menej, ako  naše telo potrebuje, môžeme si spôsobiť vážne problémy ako poruchy krvného obehu,  nevoľnosť, svalové kŕče, bolesti hlavy, točenie hlavy atď. Nedostatok vody však vplýva aj na našu psychiku. Činnosť mozgu je oslabená a spomalená. Môžeme sa cítiť unavene, nevieme sa sústrediť, sme podráždený.

Ako začať so správnym pitným režimom?

Ideálne je začať deň 3 dcl alkalickej vody, hneď ako vstanete, ešte pred raňajkami. Naštartuje Vám  metabolizmus a zrýchli trávenie. Následne v priebehu dňa odporúčame vypiť priebežne aspoň 1L  alkalickej vody. Doplnením pitného režimu môže byť zelený čaj, ovocná šťava, čistá voda atď., a pred spaním posledné 2 dcl alkalickej vody. Počas dňa by ste mali vypiť približne 2,5 až 3 litre vody. Pite po troche počas celého dňa a nie nárazavo! 

Ak si neviete ustrážiť každú hodinu, existujú rôzne aplikácie, ktoré vám to pípnutím pripomenú. Tiež vám spočítajú, koľko vody ste vypili a koľko vám ešte ostáva. 

Pri detoxikácii tela je ideálne vypiť denne aspoň 1,5 až 2L alkalickej vody po dobu 2-3 týždňov. Následne 2 mesiace minimálne 1L denne. Po tomto období vhodné je mať mesiac pauzu od alkalickej vody.

Pri cvičení sa odporúča ideálne vypiť 2-3 dcl. alkalickej vody aspoň 30 min. pred cvičením a následne 1L počas aktívneho cvičenia. 

Pri bežnom potení, stratíme min. 0,5L tekutín a aktívne cvičenie môže znamenať stratu až 1L vody.  Močom strácame 800 až 1500 mililitrov vody. 

Dopĺňanie tekutín a alkalizácia tela pred telesným výkonom ako je napr. cvičenie, urýchli odstráneniu laktátu, a zvyšuje tzv. prah laktátu.

To znamená, že cítime neskôr svalovú únavu počas tréningu a po cvičení sa zbavíme bolesti rýchlejšie. Prirodzený spôsob alkalizácie je konzumovať veľké množstvo surovej zeleniny a ovocia spolu s pitím vody s obsahom uhličitanu sodného. Znižuje kyslosť a oddialenie svalovej únavy vďaka rýchlejšiemu odstráneniu nadmerných vodíkových iónov.

Ďalším chybným krokom na ceste k správnej životospráve je zlozvyk v zapíjaní jedla. Užitočná rada, nezapíjajte jedlo!  Môže sa stať, že sa budete potom cítiť nepríjemne nafúknutí. 

Alkalickú vodu odporúčame piť aspoň 30 min.po jedle vzhľadom na tráviace enzýmy. Každý z týchto enzýmov má špecifickú úlohu: jeden rozkladá tuky, druhý sa špecializuje na rozklad sacharidov a proteínov.  Kvôli správnemu tráveniu, je veľmi dôležité piť ešte pred jedlom.

Pitím alkalickej vody (1,5 - 2 litra/denne) budete poskytovať bunkám optimálny pitný režim.

JAVA je prírodná minerálna voda s nízkym redox- potenciálom a obsahuje sodík, draslík, vápnik, horčík. Jej špeciálne vlastnosti podporujú tak srdcovo-cievny ako aj nervový systém a pomáhajú v boji s voľnými radikálmi. Je to obzvlášť pre ľudí, ktorí sú pod veľkým stresom takmer každý deň.

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky